Vad är Yoga Sadhana?
(ur boken Leva Yoga av Mattias Gopala Hagman)
Steg 1: Lära sig yoga
Många börjar med yoga med utgångspunkten att uppnå ett personligt mål, som till exempel att bli mer rörlig, mer avslappnad eller för att bli av med fysiska problem, hantera stress etc. Vi lär oss en mängd olika yogatekniker på en kurs men använder dem kanske inte regelbundet på egen hand hemma. Vi upplever trots allt en god effekt men efter ett tag tenderar vårt intresse för yoga att avta eller så provar vi någonting annat för att tillfredsställa våra ambitioner och behov. Kanske återvänder vi till yoga efter några år och prövar igen. Majoriteten av yogautövare hamnar i denna kategori.
En parallell kan dras till kokböcker; många av oss köper fantastiskt fina kokböcker med läckra recept som står där hemma på hyllan, men vi tittar sällan eller aldrig i dem. Om vi ska kunna dra nytta av recepten i böckerna behöver vi plocka ned boken från hyllan, läsa recepten och börja laga maten.
På samma sätt går vi på intressanta och inspirerande kurser och föreläsningar men det är först när vi börjar applicera visdomen i vardagen som den har möjlighet att transformera våra liv.
Steg 2: Använda yoga
Tänk dig att du vill gräva efter vatten. Vad är mest effektivt? Att gräva en meter på tio ställen eller tio meter på ett ställe? För att hitta vatten måste man fortsätta att gräva på ett och samma ställe. Detta är nästa steg av yoga som kallas Sadhana – vi börjar utöva yogateknikerna dagligen i form av ett specifikt program under en längre tid med hängivenhet.
Vi låter oss inte styras av vad som känns bekvämt eller obekvämt för stunden utan vi prioriterar regelbundenhet. Det är denna regelbundenhet som är nyckeln till en fördjupad förståelse och upplevelse av yoga. Det spelar ingen roll om vår sadhana bara är tio minuter per dag så länge vi gör den varje dag.
Ett av de största missförstånden som finns är att vi tror att vi behöver ägna långa stunder varje dag till vår yoga sadhana. För att lära oss yoga krävs det naturligtvis att vi avsätter en viss tid varje vecka eller varje dag men när det kommer till att utöva yoga som en sadhana är syfte och regelbundenhet nyckelorden, inte mängden yogatekniker.
Stegen är noggrant utformade och vi bestämmer oss för att följa dessa steg tills dess att målet är uppnått. Och när det känns som att vi inte lyckas, försöker vi igen och igen, kanske i samråd med en kvalificerad lärare som själv har uppnått detta mål. Man skulle kunna säga att tandborstning är en sadhana – vi gör det dagligen, år ut och år in. Till en början vet vi inte om det är bra för oss, men vi litar på mer erfarna människor (våra föräldrar och vår tandläkare) och denna tillit gör att vi borstar tänderna även de dagar vi inte har lust att göra det.
Vissa dagar kan det vara mycket mer lockande att ligga kvar i sängen och kolla på film än att gå upp och göra sin sadhana, men om vi verkligen har bestämt oss, fattat ett beslut, sankalpa, kan vi trots en grådaskig novembermorgon ändå hasa oss ur sängen. Jag har själv praktiserat yoga nästan dagligen i drygt 20 år och det är många, många gånger jag hellre velat ligga kvar i sängen än att gå upp och göra min sadhana, men hittills har jag aldrig ångrat mitt beslut eftersom yoga sadhana, precis som tandborstning, alltid känns bra efteråt.
Ovanstående vers syftar på att det finns två vägar i livet – den som följer det som är behagligt och den som följer det som är nyttigt. Det som känns behagligt och skönt i början kan leda oss till sämre hälsa i längden medan det som väcker motstånd och kanske till och med obehag i början kan leda till en förbättrad fysisk och mental hälsa. Med hjälp av yoga sadhana kan vi – om vi är seriösa, regelbundna, tålmodiga och hängivna – överkomma sinnets negativa tendenser och programmeringar och istället utveckla och uttrycka mer positiva och konstruktiva attityder och beteenden som är till gagn för oss själva och vår omgivning.
På vår ett-åriga Sadhanakurs får du tillsammans med likasinnade möjligheten att fördjupa dig i yogans värld under ett helt år. Syftet är att finna inspiration, motivation och verktyg för att göra yogan till en vardaglig rutin som kan åstadkomma en genomgripande och positiv transformation av våra liv. Det kan ibland upplevas som en ensam väg att göra yoga och en mycket viktig beståndsdel inom yogan kallas Satsang. Betydelsen av ordet är ”en inspirerande, positiv och upplyftande gemenskap”.
Under kursen får du hjälp att skapa en yoga sadhana, en personlig, daglig yogisk disciplin. Ett stort fokus läggs även på att leva yogans principer, filosofi och psykologi. Kursen sker i moduler på Satyananda ashram i Hälsingland som fungerar som ett yoga ashram med fokus på yogisk livsstil och rutiner.
Vi har rullande starter 2 ggr/år och du kan läsa mer på hemsidan.
Lämna ett svar