Yoga & stress

Enligt yogisk filosofi och modern psykologi finns det tre typer av spänning. Dessa spänningar kan klassificeras enligt följande:

  • Fysiska spänningar
  • Mentala spänningar
  • Emotionella spänningar

Om vi låter dessa spänningar fortsätta byggas upp över tid utan att göra något åt problemt skapar de negativ stress på olika nivåer. Notan för stress i samhället är enorm och den ser inte ut att minska. År 2022 betalade Försäkringskassan ut 39,5 miljarder kronor i sjukpenning. Den största posten, 42 procent, gick till människor med stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner.

Oftast när vi hör ordet ”stress” associerar vi det med någonting negativt, men stress är en absolut nödvändighet för vår hälsa och vårt välmående. Stress ger oss bland annat energi, fokus och handlingskraft. Problemet är egentligen inte att vi har för mycket stress i våra liv. Det vi behöver i mycket större mängd än nu är kvalitativ återhämtning. Vårt autonoma nervsystem kan delas upp i två delar: sympatiska nervsystemet (SNS) och parasympatiska nervsystemet (PSN). Vid stress aktiveras det sympatiska nervsystemet och vid återhämtning det parasympatiska nervsystemet. Med hjälp av yoga kan vi själva i allt större utsträckning med regelbunden träning påverka dessa två system. Vi kan alltså höja stressen/energin när vi behöver den för korta stunder och när vi är klara kan vi medvetet aktivera det parasympatiska nervsystemet för djup vila och återhämtning.

Långvarig stress kan, som många vet, leda till många fysiska och mentala åkommor men stressen kan även skada olika områden i hjärnan. Forskning kan visa hur ett område som heter Hippocampus, som bland annat ansvarar för skapandet av nya minnen och vår orienteringsförmåga, krymper vid långvarig stress. De goda nyheterna är att vi kan stimulera återuppbyggandet av olika hjärncentra med hjälp av yoga och meditation.

Kursen yogisk stresshantering

Fokus på kursen Yogisk stresshantering är hur vi med hjälp av enkla tekniker själva kan frigöra, förstå och hantera stress samt utveckla vår naturliga förmåga till återhämtning och bearbetning. När vi gör det kommer vi att utvecklas, mogna och växa som människor och i och med detta hjälpa vår omgivning i allt högre utsträckning.

Yogisk stresshantering – start torsdag 7 november (7 veckor)

Kursen syftar till att utifrån både ett modern vetenskapligt samt ett yogiskt perspektiv:

  • förstå varför stress uppstår
  • hur vi kan frigöra ackumulerad stress
  • hur vi kan förebygga stress
  • hur vi kan hantera den när den uppstår i nuet 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *